Geluk zit in hele kleine dingen

Ken je het gevoel, dat er (schijnbaar) uit het niks een gevoel van puur geluk je overvalt? Het gevoel dat alles lijkt te kloppen en dat je nergens liever bent dan op de plek waar je op dat moment bent.

Voor mij begon het op de druilerige zondagochtend van gisteren. Ik zag de regen en ik dacht: Heerlijk!

Heerlijk, geen verplichtingen, ik hoef niet naar buiten. Ik mag gewoon lekker een dagje thuis blijven.

Opruimen van ons huis werd mijn eerste activiteit. En geloof me: het was hard nodig! Het gaf me zo’n fijn gevoel om weer orde te mogen scheppen in de chaos. Dat ik er de tijd voor had en dat het niet even snel tussendoor moest. Ik pakte de zaken grondig aan. Maakte de koffiemachine lekker schoon (wat al weken op mijn to-do lijst stond) en gooide overbodige ballast weg.

Daarna maakte ik samen met mijn dochter de samenvatting van haar geschiedenis toets. Samen op het grote bed. Ik voorlezen, zij samenvatten. Heerlijk samen werken, zonder haast.

En toen werd het tijd om Keet, onze 9 maanden oude Golden Retriever uit te laten. Het regende pijpenstelen. Duidelijk was onmiddellijk: we worden nat. Er was volledige overgave bij mij en plezier bij Keet! Want wat is er nou leuker dan door de plassen mogen banjeren, drinken uit kleine modderpoeltjes en huppelen in de regen. En ik zal je eerlijk zeggen: ik genoot. Ik voelde dat ik leefde. Schaamteloos beken ik dat ik zelfs onderweg heb gezongen. Wat een heerlijkheid.

’s Avonds hadden we een gezellige avondmaaltijd. Gewoon met z’n vieren aan tafel. Nu ik er over denk, was het de eerste keer die week dat ons dat lukte. Misschien dat ik er daarom extra van genoot.

Toen ik uiteindelijk in bed lag, kon ik de slaap niet vatten. Er was nog zoveel energie! Ik voelde dat ik bruiste. Verwonderd stelde ik vast: het is geluk. Het is geluk wat ik op dit moment voel.

Ik voelde mij oprecht gelukkig. En het ontroerde me om dit vast te kunnen stellen. Wat had ik genoten van deze ogenschijnlijk simpele dag. Ieder moment had ik zo intens beleefd. Er was niks dat ik op dat moment liever deed en nergens waar ik liever was. Het was precies goed!

Ik was in het moment, ik was volledig aanwezig, en het was precies goed!

Zo’n dag waarop alles lijkt te kloppen. Puur geluk zit in hele kleine dingen.