Focus training de audio’s

Focus training

Focus training ontspanning

Terug naar de homepage

Verbeter je focus in 10 minuten

Wist je dat we 47% van de tijd afgeleid zijn als we ergens mee bezig zijn[1]? Dit betekent grofweg dat je de helft van de tijd niet gefocust bent op hetgeen je op dat moment aan het doen bent. Zo vaak gaan je gedachten uit naar dingen die al plaats gevonden hebben of nog moeten gaan gebeuren.

Hoe dat komt? De standaard modus van je brein is zo ingesteld dat het gericht is op afleiding. De alertheid op afleidingen als geluiden, geuren, bewegingen houdt ons, al vanaf de oertijd, in leven en maakt dat we gevaar kunnen zien aankomen en direct kunnen reageren.

De gerichtheid op afleiding is in de huidige tijd steeds meer een risico voor de mentale en fysieke gezondheid. Want met de opkomst van het digitale tijdperk is het aantal prikkels dat we op een dag te verwerken krijgen enorm toegenomen. Mensen raken steeds vaker overprikkeld of burn out.

Om maximaal te kunnen presteren en om te kunnen gaan met de grote stroom aan informatie en prikkels is het van belang dat je focus en bewustzijn ontwikkelt. Met focus wordt het vermogen bedoeld om je voor een langere periode op een zelfde taak te concentreren. Bewustzijn helpt je met het kiezen van de taak waar je op wilt focussen en het stellen van de juiste prioriteiten.

Als manager heb je niet voldoende tijd om alle problemen die je tegen komt op te lossen. Je op alle problemen tegelijk richten biedt geen oplossing. Sterker nog, als je aan elke situatie íets wilt doen, loop je het risico nergens grondig of doortastend genoeg te zijn.

Focus zorgt er voor dat je voortdurend je onverdeelde aandacht aan de belangrijkste zaken kunt geven.

Focus en bewustzijn kun je trainen.

Met behulp van mindfulness training train je de aandacht. Hierdoor verbeter je je focus en vergroot je het bewustzijn. Onderzoek wijst uit dat 10 minuten training per dag al zichtbaar meer focus oplevert. Daarnaast leidt het tot verbetering in samenwerking en leiderschap in complexe situaties[2] .

Als je een verantwoordelijke positie bekleedt binnen een organisatie waarin je lange dagen maakt en waarbij je de hele dag overleg hebt , je mailbox volstroomt en je voortdurend on the spot beslissingen moet nemen in een steeds veranderende omgeving/ situatie, dan is het heel lastig om goed te blijven functioneren. Focus is dan van cruciaal belang.

Vind jij het ook lastig om op het juiste moment, de juiste focus op de juiste dingen te leggen? En wil je weten hoe jij je focus kunt trainen? Bel of mail me dan voor een kop koffie.

Terug naar de homepage


[1] M.A. Killingsworth en D.T. Gilbert, ‘A wandering Mind is an Unhappy mind’, Science 330 (2010): 932

[2] M.Reitz, M.Chaskalson, S Olivier, L. Waller (2016) Hult research: The mindful Leader Developing the capacity for resilience en collaboration in complex times through mindfulness practice