Voorkom blessures

5 Tips om een stressvolle baan vol te houden

Herken je het gevoel dat je het werk veel van je vraagt? Het je volledig in beslag neemt en dat de grens tussen werktijd en privétijd vervaagd. Je het gevoel hebt dat je voortdurend AAN staat. En dat je moeite hebt om na een drukke werkweek terug te schakelen in een langzamer tempo?

In een serie van 3 blogs vergelijk ik jouw werkdag met het leveren van een topprestatie. In deel 1 en 2 besteed ik aandacht aan de werkdag. In dit blog geef ik je 5 tips die je rondom je werkdag kunt toepassen, waardoor je met ontspanning in je werk kunt (blijven) staan.

Als een werkdag als één lange sprint voelt, hoe voelt dan een werkweek? En hoe voelt het dan als je het week in en week uit vol moet houden? Hoe zorg je er voor dat werk niet ten koste gaat van je gezin, je sociale contacten, je ontspanning of zelfs je gezondheid? Dat kan alleen maar als je tussentijds ruimte creëert om op te laden, je rust te nemen en ontspanning te vinden.

Hier volgen 5 handige en praktische tips die je kunt toepassen als je een veeleisende baan hebt en toch wilt ontspannen.

Tip 1: wees alert op de grens tussen werk en privé

Hoe verleidelijk is het om in het weekend nog even snel je mail te checken, of een taak af te maken? Incidenteel kan het voorkomen en nodig zijn. Maar wees alert dat het niet te vaak gebeurt. Voordat je het weet is het een gewoonte geworden, jouw nieuwe norm. Het lijkt ogenschijnlijk heel onschuldig. Het sluipt er ongemerkt in.

De afbakening tussen werk en privé is veel moeilijker te maken sinds de opkomst van allerlei moderne technologieën. Je mobiele telefoon heb je altijd bij je. Als je je werkmail ook op die telefoon ontvangt is het lastiger om de grens af te bakenen. Voordat je het weet word je door het lezen van een mail weer meegetrokken in de werkstand.

Het is belangrijk om je bewust te (leren) zijn van je eigen grenzen en deze ook te respecteren.

Tip 2: ken je energiegevers

De energie die je geeft in je werkweek, kan in het weekend en op vrije momenten weer aangevuld worden. Dit kun je doen met behulp van activiteiten die jou energie geven. En dan bedoel ik niet de activiteiten die leuk ZOUDEN MOETEN zijn.

Weet jij welke activiteiten je energie geven? En als je kijkt naar de afgelopen maand, hoeveel energie gevende activiteiten heb je gedaan in je vrije tijd?

Het kan zo maar zijn dat je tot de ontdekking komt dat je agenda gevuld is met sociale activiteiten die niet energie gevend zijn geweest (hoewel je dat op het eerste gezicht wel zou denken): de verjaardag van een familielid, een etentje met kennissen, het begeleiden van het voetbalteam van je dochter.

Het is van belang dat er een balans is tussen de activiteiten die moeten (bijvoorbeeld sociale verplichtingen) en de activiteiten die jij wilt doen omdat je er weer energie van krijgt. Besteed aandacht aan energie gevende activiteiten.

Tip 3: beweeg

Als je druk bent is het soms moeilijk om te ontspannen. Gemakkelijker is het dan juist om iets actiefs te doen als bewegen.

Gedurende de week wordt je blootgesteld aan stress en produceert je lichaam adrenaline. Bewegen reduceert je stressniveau en breekt de adrenaline af. Bovendien is er tijdens het bewegen minder ruimte voor denken. Je hoofd raakt leeg. Je gaat als het ware uit het hoofd en in het lichaam. Daarbij maak je stoffen aan als endorfine en serotine die je een prettig gevoel geven.

Zelfs als je een hekel hebt aan sport, kun je toch bewegen. Denk aan het schoonmaken van je huis, het werken in de tuin of een stevige wandeling met de hond.

Onderzoekers van de Princeton University schrijven in het Journal of Neuroscience dat beweging de hersenen reorganiseert. Hierdoor ben je in staat om beter te reageren op stress.

Tip 4: zorg goed voor jezelf

Als je een baan hebt die veel van je vraagt is het van belang dat je in de basis goed voor jezelf zorgt.

Hierbij doel ik op dingen waar je (wél) invloed op hebt en die we ergens stiekem allemaal wel weten. Zoals: voldoende nachtrust, gezond eten en voldoende ontspanning. Maar als je blootgesteld wordt aan een hoge mate van stress en een gevoel van haast, zijn het juist de hele basale dingen die er bij in schieten.

Merk je dat dit dingen zijn waaraan je minder aandacht bent gaan besteden, is het heel goed je daar bewust van te worden.

Je kunt niet dag in dag uit een topprestatie leveren als je de batterij niet regelmatig oplaadt. Of als je onvoldoende aandacht besteedt aan je lichaam en geest.

Tip 5: herken de signalen van te veel stress en handel

Wanneer je een langere periode blootgesteld wordt aan een hoge mate van stress loop je het risico op gezondheidsklachten. Je kunt hierbij denken aan hoofdpijn, verhoogde hartslag, vermoeidheid, veel piekeren, duizeligheid, slecht slapen, emotioneler, concentratie en/of geheugenproblemen.

Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot een depressie of burnout.

Het tijdig (h)erkennen van de stress gerelateerde signalen zijn van essentieel belang.

Herken jij signalen van stress? En zo ja, neem je ze ook serieus? Luister je naar de signalen van je eigen lichaam?

Via deze stresstest, die door de zorgverzeraar VGZ wordt aanbevolen, kun je heel eenvoudig de ernst van jouw stressklachten vast stellen. Maak je je zorgen over de mate waarin je stress ervaart, kun je contact opnemen met je huisarts.

Merk je dat je veel stress ervaart in je werk en dat ontspannen niet meer goed lukt? En wil je voorkomen dat het verergerd? Wil je op een adequate manier met stress leren omgaan en meer balans ervaren tussen je werk en je privéleven, neem dan gerust contact met me op. Dan kijken we samen verder of ik hierin iets voor je kan betekenen.