Van een woeste rivier naar een kabbelend beekje

Ken je het gevoel dat je naar een verjaardag gaat waar je eigenlijk geen zin hebt en dat het achteraf enorm mee viel? Of dat je opnieuw een concert bezoekt van een artiest, maar dat het de tweede keer lang niet zo fantastisch was als de eerste keer?

Dit alles heeft te maken met verwachtingen. Verwachtingen die je hebt over gebeurtenissen in de toekomst op basis van eerdere ervaringen. Nu weten we heus wel dat de werkelijk anders is dan onze verwachtingen. En toch ligt een verrassing op de loer en raak je soms (on)aangenaam verrast. Een dergelijke ervaring krijg je dankzij je eigen verwachtingen.

Hoe sterker je verwachtingen afwijken van de werkelijkheid, hoe groter het effect.

Het overkwam mij het afgelopen weekend toen ik voor een stilteretraite naar Denekamp afreisde. Vooraf voelde ik een onprettige spanning die ik niet goed kon duiden en waar ik geen passende verklaring voor vond.

Het weekend verliep rustig en gemoedelijk. Heel anders dan de laatste retraite nu zo’n 4 jaar geleden. Het was in de periode vóór mijn burn-out maar er was al veel onrust in mijn hoofd en stress in mijn lichaam. Ik kende tijdens die retraite vooral diepe dalen. Ik kwam verdriet, boosheid, angst en wanhoop tegen. En hoewel ik er op een positieve manier op terug kijk, was het ook heftig.

Dit weekend was het dus ánders. In plaats van een woeste kolkende rivier, was ik in een kabbelend beekje terecht gekomen. Een mild stroompje waarop ik me vrij moeiteloos voort kon bewegen. Stiekem was het zelfs een beetje saai. Ik hoefde niet hard te werken.
Maar deed ik het dan wel goed, dééd ik wel genoeg?
Pas tegen het eind van het weekend drong het besef pas langzaam door.

Mijn geest was kalm.

Er waren geen diepe dalen. Er was kalmte en een innerlijk vertrouwen. Ik realiseerde dat ik onbewust verwachtingen had gehad dat het weer net zo intensief als de vorige keer zou zijn. Dat het hard werken zou worden en emotioneel. En toen dat uit bleef, duurde het even voordat ik kon ervaren dat dit oké was. Dat ik dankbaar ben voor de weg die ik heb afgelegd. En dat ik in rustiger vaarwater terecht ben gekomen.

Wat een mooi besef en wat een prettig inzicht.


Trainen van het managen van verwachtingen

Hoe hoger je verwachtingen zijn, hoe groter de teleurstelling is als het leven zich anders ontvouwt.  En soms leiden onbewuste verwachtingen er toe dat een situatie tegen of juist mee valt.

De mate waarin je in staat bent je verwachtingen te managen kun je trainen.

Benieuwd hoe? Neem gerust contact op of check de info op mindful leiderschap.