Offline…best fijn

Herken je het gevoel dat je wordt geleefd? Dat niet jij het tempo bepaalt, maar dat je voortdurend bezig bent om met moeite het tempo van het leven bij te houden? Dat je overspoelt wordt door prikkels, impulsen en een constant appèl dat er op je wordt gedaan, in je werk, in je relatie, met vrienden. Sinds ik gestart ben als zelfstandig ondernemer, ben ik altijd beschikbaar geweest. Sta ik altijd AAN.

Ik voelde een grote behoefte om te ervaren hoe het was om UIT te zijn. Mezelf even niet bloot te stellen aan de prikkels en impulsen van deze moderne tijd. Dus vorige week nam ik een impulsief besluit. Ik besloot, tijdens de week vakantie in Limburg, volledig Offline te gaan. Dat betekende een week geen mail, Whatsapp, Social Media of internet.

Na een bericht op Social Media, waarop ik mijn voornemen wereldkundig maakte en het instellen van de afwezigheid assistent op mijn werkmail, was het een feit: ik was Offline.

Gedurende de dag stond mijn telefoon op vliegtuigstand en ik checkte aan het eind van de dag alleen of er voicemail berichten waren, meer niet!

De eerste dagen gaf het vooral een gevoel van opluchting. Ik voelde geen neiging om mijn berichten te checken en vond het heerlijk om los te mogen laten. Maar zo rond de 3e dag ontstonden er toch wel gedachten: wat als iemand mij nodig heeft en ik ben er niet. Wat als er iets belangrijks is en ik weet er niet van. Wat als ik iets vergeten ben.

Al deze gedachten merkte ik op, ook de onrust die er soms mee gepaard ging. En keer op keer liet ik de gedachten ook weer los. Ik had het besluit om Offline te gaan bewust genomen, om te ervaren hoe het was. En blijkbaar hoorde dit er bij.

Verder merkte ik de neiging om even wat te doen op mijn telefoon. Even iets opzoeken op internet, even een leuke foto posten op Instagram, even een afspraak inplannen voor iets wat ik al zo lang me voorgenomen had te doen. Al die eventjes, lijken weinig tijd te kosten. Maar brengen je wel elke keer in de DOE-modus. Ik parkeerde al mijn Eventjes in mijn agenda, voor als ik weer terug was van vakantie.

Grappig was het toen ik me realiseerde dat een goede vriend in die week jarig was en ik hem dus geen appje kon sturen. Mijn eerste reactie was: en nu?! Tot ik net iets langer nadacht en bedacht dat ik hem gewoon een sms kon sturen. Of nog gekker: een kaartje kon sturen. Maf hè, hoe automatisch we een apparaat onmisbaar achten. En zelfs vergeten dat er gelijkwaardige of misschien zelf mooiere alternatieven zijn.  Ik glimlachte om mijn eigen gedachtenkronkel.

Het Offline zijn zorgde er voor dat ik uit die reactiviteit kwam.  Ik kon dus heel veel níet DOEN. Maar wat deed ik dan wel?

Bij al die eventjes, al die neigingen en impulsen volgde geen handeling, dus ga je anders om met vrije tijd. Het maakt de tijd vrijer. Het geeft het gevoel dat je meer tijd hebt. Tijd om even niks te doen, te mijmeren, een boek te lezen, te reflecteren op de afgelopen tijd, te schrijven. Er ontstond meer rust en ruimte. Het voelde soms wat onwennig, maar oké.

Na een week Offline heb ik stap voor stap de digitale wereld weer toegelaten, beginnend met Whatsapp en mijn mail. Opmerkelijk genoeg had ik heel weinig gemist. En was de wereld gewoon verder gegaan, zonder dat ik er actief aan had deelgenomen. Ook hierbij moest ik glimlachen. Het relativeert de rol die je speelt in het grote geheel. Daarbij was ik binnen een kwartier door al mijn Whatsapp berichten heen, terwijl ik daar gedurende een normale week toch veel meer tijd aan kwijt ben.

Al met al was het een hele positieve ervaring die ik zeker ga herhalen in mijn komende vakantie. Het maakte me meer bewust van mijn gedachten en neigingen rondom het gebruik van mijn mobiele telefoon. Mocht je zelf ook overwegen een periode Offline te gaan, volgen hieronder een aantal praktische tips.

Tips voor Offline-time

  • Bepaal vooraf je eigen spelregels over duur en de do’s en don’ts. Voor mij was het een week lang telefoon op vliegtuigstand en 1 keer per dag voicemail checken.
  • Doe hier geen concessies aan.
  • Kondig aan dat je Offline gaat.
  • Haak losse eindjes goed af.
  • Stel je afwezigheid assistent en voicemail in. Ook in Whatsapp kun je kenbaar maken dat je Offline bent via de info bij je profiel.
  • Leg de telefoon uit het zicht.
  • Herken en erken de momenten waarop het schuurt.
  • Merk op wat het je oplevert!