Hoe gaat het écht met je?

Zeg jij wel eens dat het niet goed met je gaat? Dat je moeite hebt alle ballen in de lucht te houden? Dat je over loopt in het werk of dat je het even niet meer weet? Meestal niet, toch?

Hoe vaak zeg je tegen iemand hoe het werkelijk met je is als ze vragen hoe is het met je? Negen van de tien keer zeg je goed, ook als het niet zo is. We zeggen dat het goed gaat, als een soort automatisme. Zonder onszelf af te vragen of het werkelijk zo is.

Als mensen bij mij in coaching komen en ik stel ze de vraag “Hoe gaat het met je” zeggen ze de eerste paar keer vrij automatisch goed. Naarmate het traject vordert, worden ze bedachtzamer. En kan het soms een paar tellen duren voordat ze antwoord geven op die vraag. In die paar tellen stemmen ze af op hun gevoel, gedachten en lichaam. En pas dan volgt het antwoord. Die paar tellen is het verschil tussen een automatische en een bewust gekozen reactie.

Vraag je je weleens af hoe het werkelijk met je is? Sta je wel eens stil bij die vraag, en ervaar je dan de volledige impact van het antwoord. Soms kan het antwoord op die vraag helemaal niet prettig zijn. Je kunt je rot voelen, gestresst of lichamelijk niet fit.

Het kan behulpzaam zijn om van tijd tot tijd stil te staan bij de vraag hoe het met je is. En van daaruit bepalen of er iets is wat je op dat moment nodig hebt. Het zou zo maar kunnen dat je opnieuw je prioriteiten moet bepalen, dat je merkt dat je trek hebt omdat het al halverwege de middag is en je de lunch hebt gemist. Of dat je al zo lang achter elkaar hebt gewerkt dat je even een time out wilt nemen, door de werkplek te verlaten.

Je kunt zo’n pas op de plaats periodiek doen om te bepalen of je (nog) op de goede weg bent. Maar ook op verschillende momenten gedurende de dag. Op die manier behoud je gemakkelijker je focus en sta je bewuster in het werk.

Kijk eens of je de komende week op verschillende momenten bewust kunt stil bij de vraag hoe het met je is en kunt handelen naar wat je op dat moment nodig hebt. Ik ben benieuwd wat het je oplevert.