De warming up

5 Tips voor een bewuste start

Begint jouw werkdag ook met een inbox vol met mails? Is je agenda zo vol dat vergaderingen, afspraken en moeilijke gesprekken als vanzelf in elkaar over lopen. Heb je nauwelijks de tijd om even pauze te nemen of zelfs adem te halen? En hoe vaak merk je halverwege de middag dat je nog niet hebt geluncht?

In een serie van 3 blogs vergelijk ik jouw werkdag met het leveren van een topprestatie. Om te komen tot een goede prestatie is een aantal dingen belangrijk. Allereerst een goed warming up.

Een werkdag kan écht voelen als het leveren van een topprestatie. Eén lange sprint die in de ochtend (vroeg) begint als de wekker gaat. En eindigt met een finish als je aan het einde van de dag moe en afgedraaid je bed weer in gaat. Herken je dit gevoel? Begin dan je dag in ieder geval met een goede warming up.

Neem de tijd om je dag rustig en ontspannen te beginnen. Om niet direct te sprinten, maar eerst op je gemak wat warm te lopen. Hoe je dit doet? Hier 5 super handige en praktische tips.

Tip 1: Stop met snoozen

Zet je wekker op tijd en neem de tijd om op te staan. De verleiding om te snoozen is erg groot. Maar geloof me, het moment van opstaan is onvermijdelijk en wordt niet gemakkelijker of prettiger als je langer blijft liggen. Sterker nog, de weerstand om op staan wordt alleen maar groter. Neem een rationeel besluit om vanaf nu te stoppen met snoozen. Kies er voor om direct op te staan zodra de wekker gaat. Je zult merken dat als je dat doet, dat het opstaan je uiteindelijk gemakkelijker af gaat.

Tip 2: Neem de tijd

Elke topsporter neemt de tijd om zijn spieren op te warmen. Eerst wat rek en strek oefeningen te doen voor de Sprint begint. Een goede wedstrijd begint met een goede voorbereiding. Neem dus de tijd voor je ochtendritueel. Zie het als een moment van aandacht voor jezelf.

Hou de komende week eens in de gaten hoe lang je ochtendritueel duurt als je het op een rustige manier doet, en pas dan deze simpele rekensom toe:

Vertrektijd – de tijd van het ochtendritueel = De tijd dat je je wekker zet

Tip 3: Ontbijt!

Kies een gezond ontbijt en bereid dit met aandacht. Laat het ontbijt een moment van ontspanning en rust zijn. Doe eens gek en lees de krant! Met een gezond en ontspannen ontbijt leg je een goede basis voor de rest van de werkdag.

Eet aan tafel in plaats van aan het aanrecht je boterham te eten, terwijl je alvast je mail checkt op je telefoon. Het lijkt misschien efficiënt, maar feitelijk begint je lichaam in deze stand direct al met het aanmaken van stress hormonen. Het geeft je direct al een gevoel van haast en urgentie. En dan ben je nog maar net wakker, en heb je nog een hele dag voor de boeg.

Tip 4: Vliegtuigmodus

Zet je telefoon ’s avonds op vliegtuigmodus en zet hem pas weer aan op het werk.

Uit onderzoek blijkt dat de grens tussen werk en privé steeds meer vervaagd. Dankzij moderne communicatiemiddelen kan een manager 24/7 beschikbaar en bereikbaar zijn. Als je ’s ochtends thuis begint met je mails te checken, schiet je direct in een Actie-modus. Je gaat al anticiperen op wat er die dag komen gaat. Werk wordt onderdeel van je ochtendroutine. En voordat je er erg in hebt, werk je al voordat je überhaupt op kantoor bent aangekomen.  Kies er daarom bewust voor om in de ochtend nog niet bereikbaar en beschikbaar te zijn.

Tip 5: Vertrek op tijd

Als je een druk leven leidt is het gevoel van haast iets waar je aan gewend raakt. Omdat het gevoel van haast zo vaak aanwezig is, ben je je er ook minder van bewust. Hoe vaak heb jij een gevoel van haast? En klopt het ook altijd met de werkelijkheid?

Het klinkt misschien logisch maar op tijd van huis weggaan helpt je echt om uit het gevoel van haast (en dus stress) te blijven. En zoals eerder gezegd heb je gedurende je werkdag genoeg momenten die stress verhogend werken, dus kijk steeds naar de momenten waar je wel invloed op hebt: als bijvoorbeeld het moment waarop je van huis gaat.

Een echte haastgedachte is: Als ik zo laat weg ga, haal ik het nét!

Op tijd betekent dat je op reële wijze rekening houdt met de omstandigheden. Je kunt dan meer ontspannen de reis van huis naar werk maken. Waarbij je natuurlijk niet kunt voorkomen dat je in de file terecht komt, of de aansluiting in het openbaar vervoer net mist. Dat zijn de dingen die buiten je invloed liggen.

Het zal in begin heel erg ongemakkelijk voelen om de tips toe te passen en je vaste gewoonte los te laten. Maar omdat het niet goed voelt, wil nog niet zeggen dat het op langer termijn niet goed is! Door heel bewust je dag te beginnen, creëer je een moment van ontspanning voor jezelf. Op den duur zul je je minder gehaast en energieker voelen, waardoor je op het werk (nog) beter kunt presteren.

Volgens een Brits onderzoek uit 2009 duurt het gemiddeld 66 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Dus als het je niet direct lukt, zeg ik: Give yourself a break! En hou vol.

Merk je dat je veel stress ervaart in je werk en dat het bewust vertragen je niet meer goed lukt? Neem dan gerust contact met me op. Dan kijken we samen verder of ik hierin iets voor je kan betekenen.

Bel of mail me! Ik ontmoet je graag.

In deel 2 ga ik dieper in op jouw werkdag als één grote sprint. En geef ik tips om er een duurzame sprint van te maken.